DE CE ESTE LÂNA DIFERITĂ DE PUF, PENE SAU POLIESTER?

Penele, puful și poliesterul sunt izolatori foarte buni, încălzesc corpul și păstrează căldura, lucru care ne place atunci când ne băgăm în pat. Dar în timpul nopții corpul nostru trebuie să își scadă temperatura pentru a ajunge în stadiul de somn profund. Izolatorii cresc continuu căldura corpului și astfel ajungem în siuația neplăcută în care ne agităm în pat, ne trezim, ne dezvelim pentru a ne răcori, apoi adormim din nou și o luăm de la capăt. Apoi partenerul nostru se încălzește prea tare și așa începe ”războiul ” în care tragem sau dăm deoparte pilota în încercarea de a găsi confort.

Nu e greu de ghicit că un astfel de somn agitat nu este deloc confortabil și nici sănătos.

 

CUM AJUSTEAZĂ LÂNA TEMPERATURA CORPULUI?

Lâna nu este numai un izolator așa cum sunt poliesterul și penele.

Lâna este, de fapt, un termo-regulator; ea reglează temperatura corpului așa cum se întâmplă și la oi.

Când este cald, lâna transferă căldura în afara corpului, iar când este frig păstrează căldura. Această eficiență termică funcționează la fel și pentru oameni. Toate produsele de lână pot face asta, dar cu cât lâna este mai procesată, cu atât își pierde din capacitatea de termoreglare.

De aceea, noi folosim lâna naturală pură. Iar lucrul cu adevărat uimitor este că o pilotă de lână va crea confort și o temperatură potrivită pentru două persoane diferite în același pat. 

 

CE ALTE DIFERENȚE SUNT ÎNTRE LÂNĂ ȘI PUF/PENE?

  • Puful este ușor și aerisit și are calități izolatoare foarte bune, dar te încălzește din ce în ce mai mult, neavând  proprietatea de termoreglare specifică lânii.
  • Puful și penele atrag praful și implicit acarienii. Acest lucru nu se întâmplă însă în cazul lânii: lâna este curată în mod natural și respinge acarienii.
  • Puful adevărat înseamnă cele mai mici și fine pene care cresc pe pielea păsării. Cele mai multe din așa-zisele pilote din puf sunt, de fapt, făcute din mici cantități  de puf completate cu pene (de foarte multe ori chiar pene de găină). Penele nu oferă o acoperire uniformă din cauză că au tendința de a se aduna în cocoloașe care migrează către capetele pilotei, lăsând zone neacoperite, astfel încât ești nevoit să scuturi mereu pilota pentru a împrăștia penele din nou.
  • De asemenea, multe persoane sunt alergice la pene.
  • Penele/puful și poliesterul te fac să transpiri. Transpirația este reținută  în pilotă și favorizează dezvoltatea sporilor de mucegai. Lâna, în schimb, nu atrage murdăria și este hipoalergenică în mod natural.
  • Puful și penele provin de la crescătoriile intensive de păsări. Cum crezi că este posibilă confecționarea atâtor pilote din puf de gâscă? - numai prin aprovizionarea de la aceste ferme avicole care, nu de puține ori, folosesc metode de recoltare inumane.

În schimb, dacă oaia nu ar fi tunsă în fiecare an, ar suferi. De fapt, oaia este dependentă de această tundere anuală. Putem afirma că tunsul lânii ajută oile să aibă o viață ”confortabilă” pe tot parcursul anului; oile sunt mult mai bine îngrijite și mai curate. Faptul că din lâna rezultată sunt confecționate foarte multe produse folositoare omului, putem spune că e un plus.

 

ANIMALELE AU DE SUFERIT ÎN PROCESUL DE PRODUCȚIE A LÂNII?

Nicidecum! De fapt, unele rase de oi își schimbă  lâna în mod natural. Restul adoră să fie tunse pentru vară.

În ferme oile nu pot fi crescute forțat, așa cum se întâmplă cu păsările de la care provin puful și penele. Cea mai mare parte a pufului și penelor provine de la crescătorii  intensive, unde pasările nu supraviețuiesc recoltării. Mai grav, în China penele sunt smulse de pe păsările vii.

ESTE LÂNA EVALUATĂ PENTRU GRADUL DE IZOLARE TERMICĂ?

Nu chiar, se poate face doar o evaluare aproximativă. Evaluarea termică a fost gândită pentru a măsura proprietățile izolatoare ale fibrelor sintetice și nu se folosește pentru lână întrucât aceasta este mult mai complexă decât poliesterul sau penele/puful.

Lâna reacționează la căldura și transpirația eliberate de corpul nostru și le transferă în aer, iar când este frig păstrează căldura lângă corp, reglând astfel temperatura corpului.

Așadar lâna respiră, nu este un simplu izolator. Lâna este mai călduroasă decât poliesterul cu un grad termic echivalent. Dar, în același timp, este mai răcoroasă în zilele de vară.

 

CUM STABILIM NIVELURILE DE CĂLDURĂ PENTRU PILOTELE CONFORT MERINO

Pilotele de lână au capacitate de transfer termic diferită de celelalte tipuri de pilote și asigură un grad mai mare de căldură la grosimi mai mici. 

Dar trebuie să ai în vedere și:

  • în ce tip de casă locuiești,
  • ce temperatură ai în dormitor,
  • dacă ești o persoană friguroasă sau nu. 

Pe parcursul numeroaselor teste în care am folosit-o ca umplutură pentru pilote, lâna ne-a uimit pur și simplu prin proprietăție sale și am descoperit că este suficientă o cantitate mai mică de lână pentru a ține căldura aproape de corp. De la bunici am  învățat că o pilotă trebuie să fie  foarte grea și groasă pentru a fi călduroasă, dar acest lucru nu este valabil în cazul lânii Confort Merino , lână merinos cardată foarte fin.

 

Pilotele subțiri conțin 150-250 gr/m² lână și sunt potrivite pentru persoanele care nu își doresc o pilotă prea călduroasă sau grea. Acestea pot fi folosite vara, primăvara sau toamna și pot ține loc și de „throw„ în nopțile reci de iarnă.

Avem apoi niveul mediu de căldură (350 gr/ m² lână) care este foarte  versatil și apreciat pentru că poate fi folosit aproape pe întreg parcursul anului, cu exceptia perioadelor de caniculă vara sau a iernilor geroase.

Cu o greutate de 400-450 gr/ m² lână, pilota pentru iarnă răspunde așteptărilor celor care suportă mai  greu frigul și celor care locuiesc în zone foarte reci sau în case cu încălzire slabă.

 

DE CE VARIAZĂ GREUTATEA PILOTELOR ÎN FIECARE CATEGORIE DE SEZON?

Când lâna este cardată foarte fin , este greu să fie păstrată o greutate egală în fiecare caier, spre deosebire de poliester care este lipit termic  și are o greutate constantă.

Toate companiile producătoare de pilote de lână  se confruntă cu aceeași provocare  de a produce caiere cât mai uniforme în ceea ce privește greutatea. Unele pilote pe care le-am  testat au o diferență chiar și de 75-100 gr/ m² lână față de mențiunile de pe etichetă.

*În plus, să nu uităm că structura specifică firului de lână face ca în perioadele cu umiditate mare aceasta să fie mai grea.*

Dar noi avem deschiderea de a face cunoscute aceste lucruri clienților noștri și, în plus, fiecare pilotă care pleacă din fabrică este cântărită, astfel încât să ne asigurăm că ne încadrăm în limita de toleranță de 50-75 gr.

 

SE POATE FOLOSI O SINGURĂ PILOTĂ PENTRU ÎNTREGUL AN?

Nicio pilotă nu ar putea să răspundă nevoilor unei persoane în toate sezoanele și nicio greutate nu poate fi potrivită pentru toată lumea, așa că noi  îți oferim  mai multe opțiuni și suntem bucuroși să te sfătuim atunci când nu esti sigur de nivelul de căldură potrivit pentru tine.

 

PILOTA CONFORT MERINO POATE FI SPĂLATĂ LA MAȘINĂ?

Vei observa că în instrucțiunile noastre de utilizare te sfătuim să nu speli pilota la mașină.

Totuși, atunci când este absolut necesar, o poți spăla manual sau la o curățătorie specializată.

Lâna netratată va intra la apă dacă spălarea nu va fi foarte ușoară, la o temperatură  constantă. Pentru uscare întinde produsul pe o suprafață plană și în niciun caz nu îl stoarce și nu folosi centrifuga  de la mașina de spălat. Vei fi uimit de cât de repede se va usca pilota ta, chiar dacă nu ai stors-o la mașină.
Te invităm să citești despre modeul de întreținere a produselor Confort Merino AICI

 

PILOTA DE LÂNĂ PROVOACĂ MÂNCĂRIMI?

În niciun caz! Noi folosim lână merinos de cea mai bună calitate, foarte fină, învelită în bumbac 100% organic.

 

LÂNA SE VA STRÂNGE SAU VA FACE COCOLOAȘE?

Nu. La Confort Merino folosim caiere de lână sub formă de val, dispuse multistrat și matlasăm pilotele – astfel lâna nu va migra  și nu se va aduna în cocoloașe așa cum se întâmplă  cu puful / penele sau cu pilotele de lână nematlasate. Oricât o vei folosi, lâna își va păstra poziția.

 

POȚI RETURNA PILOTA CONFORT MERINO DACĂ NU EȘTI MULȚUMIT?

Pentru politica de returnare, intră AICI

Comments (0)

No comments at this moment
Produs adaugat la favorite