E bine să știm că lâna merinos are mai multe proprietăți care o transformă în aliatul perfect împotriva alergiilor. De exemplu, acarienii despre care vorbeam mai sus nu trăiesc în lână și, în acest fel, lâna devine acea soluție magică și ne permite să luptăm cu acești inamici invizibili.

Pentru că, în timpul somnului, firele de lână absorb umezeala și o transportă spre interiorul fibrei, menținând exteriorul uscat. Această umezeală se evaporă simplu și ușor atunci când scoatem plapumile sau pilotele din lână afară, la aerisit.

Nu în ultimul rând, lâna merinos este antistatică, dar și antibacteriană și animicrobiană datorită lanolinei de pe fire.Pe aceasta din urmă o cunoaștem mulți dintre noi prin intermediul cremelor penru mâini, al cremelor pentru bebeluși sau al cremelor penru sâni, folosite în timpul alăpării. Pe mine mă salvează mereu iarna, când mâinile mi se irită foarte tare de la frig.

Lâna luptă cu alergiile

CUM RECUNOAȘTEM UN PRODUS DIN LÂNĂ DE CALITATE SUPERIOARĂ?

Simpla utilizare a cuvântului lână în denumirea unui produs nu presupune neapărat că acel produs este și potrivit și sănătos pentru noi și, mai ales pentru copiii noștri. Da, toată lâna provine de la oi, dar traseul pe care îl parcurge lâna din momentul în care a fost tunsă, prin bunăvoința oiței, și până a ajuns la noi, sub forma unei pilote sau a unei paturi, face diferența. Putem strica lână prin folosirea unor produse sau procedee agresive pentru curățare sau prin amestecarea ei cu alte produse, de calitate inferioară.

Prin urmare, atunci când alegem produse din lână, ar trebui să fim atenți ca: 

  • lâna să fie spălată în centre certificate ecologic;
  • impuritățile vegetale să fie îndepărtate prin pieptănare – doar prin procedee mecanice;
  • produsele rezultate să nu conțină plastic în nicio formă și să fie biodegradabile;
  • produsele să aibă certificare Oeko-Tex din care să rezulte că sunt de cea mai înaltă calitate, perfecte pentru a intra în contact și cu cea mai sensibilă piele, cum este cea a bebelușilor.

Da, folosirea lânii în dormior are multe alte beneficii, începând cu capacitatea de termoreglare – adică nu mai trecem prin acele momente când în pătură ne e prea cald și fără ea ne e prea frig – și până la faptul că ne ajută să dormim mai bine și mai conforabil chiar și la temperaturi scăzute.

CE FEL DE PRODUSE DIN LÂNĂ PUTEM FOLOSI PENTRU DORMITOR?

Atunci când ne gândim la lână în dormitor, cel mai probabil ne vine în minte plapuma bunicii, dar vremurile astea sunt de mult apuse. În prezent există plăpumi, pilote, pături, protecții de saltea și chiar perne din lână. Toate lucrate cu drag de oameni frumoși care vor să ne ajute să readucem în dormitorul din prezent, confortul și căldura din căminul părinilor sau bunicilor noștri.

Iar dacă vă e teamă de faptul că lâna ar putea fi greu de întreținut, citiți mai jos și aflați că nici nu e nevoie să o spălăm pentru că se curăță singură.

Lâna se curăță singură

Acest articol este preluat (parțial) de pe carrusel.ro și a fost scris pentru Confort Merino în cadrul competiției Superblog toamnă 2022. 

Comments (0)

No comments at this moment
Produs adaugat la favorite