Ți s-a întâmplat vreodată să începi săptămâna de lucru mai obosit(ă) decât erai înainte de începerea weekendului? Este luni dimineața și te simți deja sfârșit(ă) în fața listei de activități de bifat. Îți lipsește motivația și ești lipsit(ă) de energie. Aceste simptome sunt destul de des întâlnite. 

FĂ MAI MULTĂ MIȘCARE ÎN AER LIBER

PRIMUL SFAT pentru a învinge oboseala cronică, este să faci mai multă mișcare în fiecare zi. Ai putea argumenta că ”Sunt mereu obosit(ă), iar voi îmi spuneți să mă apuc de exerciții fizice?” 

Poți fi pe pace; nu vorbim despre a alerga un maraton de 10 km și nici de a te trezi ca să faci un antrenament dur în lumina răsăritului la sala de forță. 

  • Simple, dar constante pauze de mișcare te umplu de energie mai mult decât o sesiune integrală de antrenament complicat.
  • De exemplu, poți să faci o plimbare în ritm alert dimineața și apoi o ședință de stretching ușor. În felul acesta, îți trezești ușor organismul și îți pui sângele în mișcare, te umpli de endorfine, îți îmbunătățești starea generală și scade riscul apariţiei problemelor de somn sau insomniei. 
  • În plus, lumina zilei și a soarelui sunt extrem de importante pentru a regla ciclul circadian și pentru a îmbunătăți calitatea somnului.
  • Petrece zilnic cel puțin 30 minute afară. Preferabil ar fi să te trezești la aceeași oră cu răsăritul soarelui și să te expui la lumina dimineții. Are un efect pozitiv asupra ceasului biologic. 
  • Fă exerciții fizice timp de măcar 30 de minute în fiecare zi, dar nu seara. Asigură-te că ai o fereastră de 2-3 ore între antrenamentul tău și ora ta de somn. 

IA O PAUZĂ!

Trebuie să stabilim, totuși, faptul că a te simți obosit nu înseamnă că ești o persoană slabă sau leneșă. Sunt lucruri total diferite! Vremurile pe care le trăim ne oferă atât de multe oportunități, ne oferă ocazii să facem atât de multe lucruri, încât nu mai știm încotro să mergem, ce să alegem; am vrea să facem tot. 

Ne luăm cu munca și, uneori, parcă vrem ca ziua să aibă mai mult de 24h ca să reușim să facem tot ce ne dorim. Dar uităm să ne odihnim, iar corpul și mintea noastră au nevoie și de o pauză, nu doar de activitate.

  • Mișcarea este tipul de pauză ce poate înlocui cu succes espresso-ul de după-amiază, când se instalează, de multe ori, ”lenea de după-amiază.”
  • Poți ieși cu câțiva colegi la o plimbare scurtă într-un parc din apropiere.
  • Poți, pur și simplu, să te plimbi în jurul clădirii de birouri, vorbind la telefon cu cineva drag. 

SCHIMBĂ-ȚI STILUL DE VIAȚĂ

Așadar, dacă se întâmplă să te simți lipsit de energie, fără motivație și foarte obosit(ă), să știi că acesta este modul în care corpul tău îți spune: ”Schimbă ceva în stilul tău de viață!” Dacă ai ajuns în punctul în care organismul tău strigă după ajutor, este momentul să te oprești și să îți analizezi puțin programul zilnic. Ceva nu este în regulă. 

Nu este nevoie să faci o schimbare dramatică. Este suficient să începi cu mici ajustări ale programului tău care, ulterior, în funcție de rezultatele pe care le vei remarca, se vor transforma în schimbări mai mari. 

Este foarte important să ne iubim suficient de mult încât să nu ignorăm semnalele de alarmă pe care le trage corpul nostru. El știe de ce reacționează. 

Fă alegeri sănătoase. Ia o pauză. 

_______________________________

Citește întreaga serie de articole despre cum să învingi oboseala cronică:

2. Printr-un program de somn

3. Prin alimentație

Comments (0)

No comments at this moment
Produs adaugat la favorite