studiu national despre somn

Somnul este o parte esențială a vieții noastre de zi cu zi, iar calitatea acestuia poate avea un impact semnificativ asupra stării noastre de bine generale. Cercetările au arătat că un somn inadecvat poate duce la diverse probleme de sănătate fizică și mentală, inclusiv depresie, anxietate, concentrare slabă și un sistem imunitar slăbit. Cu toate acestea, mulți oameni nu sunt conștienți de cauzele care stau la baza acestor probleme.

Ne-am implicat și mai mult decât până acum

Odată cu creșterea numărului situațiilor în care apare privarea de somn, este important să înțelegem factorii care influențează calitatea somnului. Acesta este motivul pentru care am dezvoltat, în colaborare cu Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice RoNeuro din Cluj-Napoca, primul studiu național privind calitatea somnului - pentru a evalua obiceiurile de somn ale indivizilor și pentru a identifica zonele potențiale de îmbunătățire.

Acest chestionar a fost realizat cu ajutorul specialiștilor RoNeuro, pentru a ne asigura de relevanța întrebărilor, dar și de interpretarea corectă a răspunsurilor.

Care au fost obiectivele acestui studiu despre somn?

Studiul și-a propus să evalueze prevalența tulburărilor de somn și să identifice cele mai frecvente cauze ale calității slabe a somnului. În acest scop, au fost incluse întrebări despre durata somnului, mediul, obiceiurile de somn și problemele de sănătate legate de somn. De asemenea, au existat întrebări despre factorii stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, care pot afecta calitatea somnului.

Rezultatele chestionarului urmează să ofere o perspectivă valoroasă asupra factorilor care influențează calitatea somnului și ne vor ajuta să identificăm problemele cu care se confruntă românii în ceea ce privește somnul.

În acest moment, suntem în așteptarea rezultatelor studiului de la echipa RoNeuro. 

Echipa implicată în studiu

Echipa implicată în derularea acestui studiu național privind calitatea somnului a fost formată din următoarele persoane:

  • Prof. Dr. Dafin F. Mureșanu - Președinte, Institutul RoNeuro - Centrul de Cercetare si Diagnostic al Bolilor Neurologice; Director al Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
  • Dr. Oana Stan - Medic Primar Neurolog, Master în Somnologie, Institutul RoNeuro pentru Cercetare și Diagnostic Neurologic - Cluj-Napoca
  • Dr. Ștefan Strilciuc - CSII Institutul RoNeuro pentru Cercetare și Diagnostic Neurologic - Cluj-Napoca; Centrul de Cercetare pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională în cadrul UMFIH 
  • Oana Man-Kesselheim - Coordonator Strategic al Proiectului, fondator Centricity. 
  • Oana Tatu - Managing Partner, Confort Merino
  • Rahela Petrescu - Specialist Comunicare, Confort Merino

Rezultatele preliminare ale studiului

Mai jos vei descoperi câteva dintre rezultatele analizei datelor din Studiul Național despre Calitatea Somnului Românilor defășurat de Confort Merino în parteneriat cu Institului RoNeuro.

Îți reamintim că acest studiu a avut la bază Chestionarul Pittsburgh de Măsurare a Calității Somnului (sau PSQI – Pittsburgh Sleep Quality Index) iar prelucrarea datelor a avut în vedere calcularea unui scor al calității somnului pentru fiecare dintre respondenți – o muncă foarte laborioasă.

Iată câteva din statisticile studiului și primele concluzii ale analizei noastre:

- 2243 de români au dat răspunsuri complete la primul studiu național despre somn: 55.79% femei, 44.21% bărbați

- 98% dintre respondenți consideră că este Important sau Foarte Important să ai un somn de calitate

importanta somn de calitate

- Top trei factori ce influențează somnul românilor sunt: stress-ul, condițiile fizice (zgomote, lumini) și perna, salteaua sau așternuturile folosite

- 1 din 3 români par să aibă probleme cu somnul (după calcularea scorului PSQI, un scor de peste 5 indică probleme cu somnul)

UPDATE REZULTATE STUDIU

Avem rezultatele detaliate ale studiului despre somn. Deja am demarat discuțiile cu Institutul RoNeuro pentru a veni cu recomandări de la specialiști în domeniu cu privire la îmbunătățirea calității somnului. Vom reveni la începutul anului viitor cu sfaturi și recomandări legate de calitatea somnului tău. 

Descarca rezultatele detaliate ale Studiului despre Calitatea Somnului AICI

Îți mulțumim că ești alături de noi!

DORMI BINE, EȘTI BINE!

Produs adaugat la favorite

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Confort Merino.