Un somn insuficient sau necorespunzator are impact atât asupra sănatății fizice, cât și a celei mentale. La locul de muncă, somnolența excesivă poate crește semnificativ riscul unui accident de muncă, acesta putându-se solda cu rănire sau chiar deces. Deprivarea sau tulburările de somn au, de asemenea, un impact semnificativ asupra altor aspecte ale performanței la locul de munca, inclusiv productivitatea, gestionarea sarcinilor și îndeplinirea obiectivelor.

Somnolența excesivă - 70% mai multe șanse de accident de muncă

Angajații care prezintă somnolență excesivă au cu 70% mai multe șanse să fie implicați într-un accident de muncă, comparativ cu cei care nu prezintă tulburări de somn.

Deprivarea de somn degradează procesarea cognitivă, afectând totul, de la memorie la reflexe. Cu mai puțin somn, timpul de reacție încetinește. Aceasta înseamnă că iei decizii mai puțin rapide și precise.

Lipsa somnului - o problemă majoră de siguranță

În multe industrii, lipsa somnului este o problemă majoră de siguranță. Privarea de somn la piloți, șoferii de camioane, lucrătorii în schimburi și personalul medical, de exemplu, duce la un risc crescut de erori periculoase. 

Lucrătorii din domeniul sănătății sunt, de asemenea, expuși riscului ca somnolența să le afecteze munca, mai ales pentru că lucrează și în ture lungi sau de noapte. Un studiu efectuat pe 100 de asistente medicale a arătat că performanța cognitivă a fost afectată semnificativ la cele care lucrau în ture de noapte. Ele au făcut cu 32% mai multe erori matematice decât asistentele care lucrau în tura de zi. Acest lucru a fost atribuit calității slabe a somnului și scăderii vigilenței.

Atât în cadrul cât și în afara locului de muncă, deprivarea de somn și calitatea slabă a sa au efecte adverse asupra sănătății fizice și mentale generale. Educația privind somnul și atenția pentru igiena somnului sunt pași cruciali spre îmbunătățirea calității somnului și a sănătății, dar și pentru promovarea siguranței atât la locul de munca, precum și în afara lui.

Un articol scris de dr. Lavinia Tăuțan  - Medic specialist pneumolog, Competență in Somnologie și Ventilație Non-Invazivă, Institutul RoNeuro pentru Cercetare și Diagnostic Neurologic - Cluj-Napoca

igiena somnului studiu somn roneuro confort merino

Comments (0)

No comments at this moment
Produs adaugat la favorite