Somnul inadecvat reprezintă o problemă de sănătate globală în măsura în care, la nivel mondial, afectează un adult din trei. Indiferent că vorbim de somn insuficient cantitativ sau de somn de proastă calitate, consecințele sunt prezente asupra sănătății și a stării de bine, în general.

Mai mult chiar, cercetările recente au dovedit că dincolo de aspectele medicale, somnul necorespunzător are și un cost socio-economic important, prin efectele asupra productivității și siguranței individuale.

Dificultăți de comunicare, memorare, confuzie, iritabilitate

Se știe că somnul este un proces activ, în timpul căruia organismul se regenerează. Pe parcursul diferitelor stadii ale somnului , la nivel cerebral sunt fixate informațiile dobândite pe parcursul zilei, este consolidată memoria și sunt modulate și integrate emoțiile experimentate anterior. În consecință, privarea de somn poate avea drept urmare scăderea performantei intelectuale, a vigilenței psiho-motorii, asociate cu tulburări ale memoriei și ale dispoziției.

În mod concret, o persoana care nu doarme corespunzător vârstei și nevoilor sale fiziologice va avea pe parcursul zilei dificultăți de concentrare, de menținere și focusarea atenției, greutăți pentru memorare și lapsusuri. La locul de munca aceste disfuncții cognitive se vor materializa în lipsa de motivație, dificultatea de a duce la bun sfârșit o sarcina, confuzie, lentoare, iritabilitate, vulnerabilitate la stres și dificultăți de comunicare.

Aceste modificări sunt uneori subtile, persoana afectata nefiind întotdeauna conștientă de ele. În schimb, anturajul poate sesiza mai rapid modificarea comportamentului persoanei afectate. Consecințele pe termen lung nu vor întârzia să apară - scăderea performanței și încetinirea evoluției în cariera profesională, absenteism, potențiale erori și accidente la locul de munca.

Capacitatea de a lua decizii financiare corecte este afectată

Un studiu recent, realizat de o echipa de cercetători de la Universitatea din Zurich a relevat faptul că privarea cronică de somn poate duce la tulburări specifice de comportament, în particular la alterarea capacității de a lua decizii financiare corecte. Explicația ar fi o disfuncționalitate la nivelul regiunii anterioare drepte a creierului – cortexul prefrontal drept – cauzată de diminuarea funcției restaurative a somnului. Dificultatea de a lua decizii financiare corecte ca urmare a privării de somn are implicații în viața cotidiană, dar poate afecta cu consecințe grave, persoanele cu funcții de conducere și putere decizionala, în special lideri economici și politici, expuși la riscul de a dormi insuficient. Privind puțin în urma, criza economica din 2008, de pildă, a fost parțial atribuită unor decizii de business riscante.

Pe de alta parte, relația somn - muncă este una bi-direcționala. Conceptul de productivitate in munca este asociat deseori cu prioritizarea acesteia, cu ore suplimentare, consum de cafea si energizante în detrimentul somnului și al efectelor benefice ale acestuia. În fapt, deprioritizarea somnului are drept consecință tot scăderea performantei și a productivității.

***

În concluzie, somnul adecvat poate fi considerat una din pietrele de temelie ale unei cariere profesionale strălucite. Pentru o zi buna de muncă, ar trebui să ne asigurăm ca am avut parte de o noapte cu somn bun.

Un articol scris de dr. Oana Stan - Medic Primar Neurolog, Master în Somnologie, Institutul RoNeuro pentru Cercetare și Diagnostic Neurologic - Cluj-Napoca

doctor Oana Stan RoNeuro Studiu Somn

Comments (0)

No comments at this moment
Produs adaugat la favorite